Kvalitetne žarulje donijeti će vam dugoročnu uštedu

Danas je u raznim trgovinama moguće pronaći mnogo različitih žarulja i ponekad se teško snaći u toj velikoj ponudi. Cijene također variraju i mnogima je ona ključan faktor prilikom odabira koju žarulju će kupiti. No, mnogi ne razmišljaju dugoročno i nerijetko jeftine žarulje dugoročno postaju skuplja investicija.žarulje

Tipovi žarulja

Dugo vremena su žarulje sa žarnom niti bile najpopularniji tip žarulja. Bilo ih je moguće kupiti u jako mnogo trgovina i različite jačine. A povrh svega toga, bile su izrazito jeftine. Mnogi su ih kupovali i nisu razmišljali previše o načinu na koji one rade. No, taj tip žarulja nije bio nimalo efikasan. Prilikom rada, svega 5% energije koju su proizvodile se trošilo na svjetlost, a čak 95% energije se rasipalo na zagrijavanje. Radni vijek im je bio oko 1000 sati. Mnogi su dugo upozoravali na taj problem, a 2014. g. konačno je usvojen prijedlog među državama članice Europske unije da se prestanu proizvoditi. Kao moguće alternativno rješenje nametnule su se halogene žarulje i fluorescentne žarulje.

žarulja

Halogene žarulje su osjetljive na promjenu napona i danas se dosta koriste za automobilske farove. Fluorescentne žarulje mnogi nazivaju i štednim jer im je radni vijek u prosjeku oko 10 000 sati. On uvelike ovisi o učestalosti gašenja i paljenja čime se troši upravljački sklop u žarulji. No, glavni nedostatak ovog tipa je to što sadrži plin živu. U slučaju da se takva žarulja razbije, plin će ispariti i može imati negativne posljedice za ljudsko zdravlje. Stoga se danas kao najoptimalnije rješenje spominju LED žarulje. Prilikom rada stvaraju nisku temperaturu i radni vijek im je oko 40 000 sati. Također, radni vijek nije uvjetovan učestalošću gašenja i paljenja. Jedini nedostatak im je još uvijek nešto viša cijena od ostalih tipova.

Za koji tip se odlučiti?

Uzimajući u obzir sve karakteristike, LED žarulje su trenutno predstavljaju najbolje rješenje za kućanstva. Skuplje su od ostalih tipova, ali zbog dugog vijeka trajanja i zbog niske potrošnje energije, imati ćete dugoročnu uštedu. To znači da ćete uštedjeti na računu za struju, a s druge strane jako dugo nećete morati kupiti novu žarulju. S obzirom da ovaj tip žarulja postaje sve popularniji, za očekivati je da će u narednim godinama i njihove cijene još padati i biti još pristupačnije svima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s